29. 7. 2017

Rejvíz

25. května 2010



Delší dobu jsem neměl možnost někam vypadnout, takže návrh Věrky ze Šternberka a její kamarádky Jitky přišel vhod. Vyjeli jsme si na Rejvíz. V podstatě jde jen o několik domků a penzionků podél silnice, ale příroda je tu moc pěkná. Jen škoda, že počasí začalo trochu zlobit. Zatáhlo se a výhledy skryla mlha. Naštěstí ale nepršelo, takže jsme se směle vydali k Velkému mechovému jezírku, největší zdejší atrakci.
Národní přírodní rezervace Rejvíz je známá rašelinovým podložím. Proto se tu chodí po dřevěných chodníčcích, které nohu šlapajícího turisty drží v suchu nad bahýnkem. Vstup do rezervace najdeme asi kilometr od hospody v dědině. Přístup jezírku samotnému je zpoplatněn, pokladnu v dřevěné boudě najdeme asi o kilometr dále. Dá v ní zakoupit něco malého na zub, upomínkové předměty, ale hlavně vstupenky, které vyjdou na 20,- pro dospělou osobu.


I dále cesta vede po dřevěném chodníku, který lemují bažiny, potoky a les. Dají se zde najít jak pochmurné a syrové scenérie, tak malá zákoutí. Obojí se vyznačují malebností a směsí drsné krásy, tolik příznačné pro celé okolí Jeseníků.
Třebaže se jezírko jmenuje Velké, vyloženě velké není. Zaujme spíše temnou barvou hladiny, kterou, jak předpokládám, způsobuje rašelina. Poblíž bychom našli i Malé mechové jezírko, ale to už téměř zmizelo a tak jako tak je na jeho území vstup zakázán.
Ani u Velkého jezírka není prostor pro nějaké větší akce. Můžete se zde pohybovat pouze po dřevěné terase srovnatelné velikostí s venkovními zahrádkami u restaurací. Z důvodu ochrany zde žijících vzácných druhů rostlin a živočichů. Patří k nim například místní druh vážky, okolí je také údajně rájem spousty pavouků. My jsme bohužel nezahlédli žádného.


Při návratu zpátky do vesnice jsme se stavili na oběd v tamní hospodě. Je známá vyřezávanými židlemi. Židle originální, staré, zachycující tehdejší štamgasty. Každý prý měl svou židli s vlastní podobou:) Aby je však turisté nezničili, jsou zamčené v oddělené místnosti a nahlížet k nim je možné pouze skleněnými dveřmi. Ve výčepu přes chodbu však dostanete malou kompenzaci. I zde mají židle s tvářemi. Jde ovšem o nové výrobky a ne tak originální nábytek jako je ten původní.
Ve zdejším stylovém prostředí jsme si dali baštu a frčeli domů. 

Žádné komentáře:

Okomentovat