29. 7. 2017

Křížová hora u Červené Vody

26. prosince 2009



Stejně jako včera došlo i dnes na turistickou vložku ve svátečním překrmování. Přes Moravský Karlov a Červenou Vodu jsme dojeli do vesničky Šanov. Je tu pár rekreačních chalup a kupodivu také funkční sjezdovka. Třebaže okolní stráně byly beze sněhu, sjezdovka byla uměle zasněžená a lyžaři na ní jezdili jako ďábli.

I když je Šanov jen malá dědina, mají tu vlastní kostel a dokonce se tam včera i něco dělo. Poznali jsme to podle zástupu lidí a muzikantů u dveří při zpáteční cestě. Od kostela jsme se vydali polní cestou po turistické značce na Křížový vrch. Procházeli jsme kolem malé ovčí farmy podél polí s pěkným výhledem do krajiny směrem k městečku Králíky. Ze Šanova je to k rozhledně na vrcholu jen něco přes 1,5 km. Zdánlivou pohodovost lehce narušuje prudký výstup ve druhé polovině trasy. 


Dominantu kopce tvoří rozhledna, avšak nahoře najdeme také několik kamenných křížů. Ostatně od nich bylo odvozeno i jméno. Pět let stará rozhledna na Křížovém vrchu vypadá moc pěkně. Pod samotnou věží se nachází jakási polokruhovitá stříška, kde se dá schovat před nepřízní počasí. Na vyhlídku vede točité betonové schodiště a výhled je opravdu moc pěkný. Pokud se však budete chtít pohledem pokochat, nezapomeňte si předem v Šanově vypůjčit klíče od rozhledny v hospodě U Švestků, případně se tam aspoň optat na situaci, abyste nahoru nešli zbytečně.



 Fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat