28. 7. 2017

Na Skřítek kolem Ztraceného potoka

22. srpna 2016

ŠUMPERK - VIKÝŘOVICE - PETROV NAD DESNOU - SOBOTÍN - VERNÍŘOVICE - CYKLOSTEZKA Č.6189 - SEDLO SKŘÍTEK - POD BÍLÝM KAMENEM - KRTINEC - ROZC.HVĚZDA - ROZC.POD KAMENCEM - TRAŤOVKA - HRABĚŠICE - KRÁSNÉ - VIKÝŘOVICE - ŠUMPERK



Vyjíždím před třetí hodinou odpolední. Během první etapy se přesouvám do Vernířovic. Většinou po silnici a hodně lážoplážoidně. Neboť výškový profil trati od Vernířek na Skřítek budil na počítači respekt, chci co nejvíce šetřit síly právě na ten krpál. K vernířovickým rybníkům, kde opouštím asfalt a pouštím se do přírody, dojíždím v pohodě. Pomalé tempo se vyplatilo, ale přece jen raději chvilku stavím a u odpočívadla na břehu rybníka chroustám hrst rozinek. No a pak jdu na věc. Od rybníků na silnici poblíž Klepáčova to dělá cca půl čtvrtého kiláku s převýšením 269 m. Vlastně jsem sám překvapený jak pohodově se dají vyjet.


Kvalita cesty kolísá, či spíše postupně upadá. Nejhorší je v tomto ohledu poslední půlkilometr, nicméně nepohodlí šuternatého a rozbahněného terénu je vykoupeno velmi pěkným vodopádem na toku Ztraceného potoka, který prakticky po celou dobu teče pod cestou. Není tak velký, aby z něj někdo padl na prdel, ani tak malý, aby zůstal nepovšimnut. Za chvíli jsem silnici I.třídy nad údolím skrývajícím obec Klepáčov. Dalo by se odtud sfrčet po asfaltu do Sobotína nebo to alespoň střihnout z Rudolfova na Traťovku, jenže když už jsem tady a vlastně skoro bez únavy, vyjedu až na Skřítek. Na Skřítku chvíli přemýšlím že bych si dal v motorestu kofolu, ovšem vida svůj bidon stále do půlky plný, dělám nakonec jen foto u sochy skřítka a jedu dál bez zbytečných logistických exhibicí prověřenou cestou přes Krtinec a Hvězdu do Hraběšic. Kolem Hvězdy je na zemi posyp jemného štěrku, tak nemůžu uhánět na plný plyn abych se nevysekal, ale i tak frčím jak ďas. Doma brzdím jedenáct minut po páté, což je něco, čím jsem sám sebe po delší době mile překvapil.


STATISTIKY
Ujeto 41,89 km
Čistý čas 1:58
Průměr 21,22 km/h

 Fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat