29. 7. 2017

Luhačovice

8. května 2010



V sobotu, kdy jsem si plánoval vstřebávat nezáživnou studijní látku, jsem místo učení raději vyrazil s přítelkyní na výlet. Tentokrát vlakem do Luhačovic, což byl od mé drahé polovičky zajímavý nápad.
Na státní svátek se v Luhačovicích konal jarmark, takže podél nábřeží bylo plno stánků s nejrůznějším sortimentem. Dlužno podotknout, že já bych se bez nich klidně a rád obešel.


Moderně koncipovaný kostel na břehu říčky Šťávnice. To byl jeden z prvních pohledů, jaké nám jej město nabídlo. Architektura svatostánku je skutečně svěže neotřelá. Jak navenek tak i uvnitř. Na zdi vedle vchodu se pak skví pamětní deska s nápisem, že základní kámen stavby osobně posvětil během návštěvy ČR papež Jan pavel II. Mile mě překvapila upravenost nejen vlakového nádraží, ale celého města. Platí to jak o pavilonech v areálu lázní, tak i o nové zástavbě či "normálních" ulicích. Luhačovice jsou proslulé lázně, tudíž tu leckde narazíte na kašny, kde si můžete nabrat a ochutnat vodu z místních pramenů. Fontána na prostranství před kolonádou vypadala i tryskala impozantně. Jen mám dojem, že netryská pořád. Asi dvě hodiny od první návštěvy jsme se kolem ní znovu vraceli a vodotrysk už byl nečinný.


Nejznámějším luhačovickým pramenem je bezesporu minerálka Vincentka. Má zde vlastní pavilon a je možno ji tu ochtnat ve třech teplotách - studenou, vlažnou a horkou. Nebudu zapírat, že všechny verze jsou hnusné a mají odpornou slanou pachuť. Když jsme prošli lázněmi a přilehlým parkem, ocitli jsme se ve čtvrti hotýlků a penzionů se spoustou budov neméně zajímavých, než jsou ty v centru. Překvapilo nás, že mnoho staveb je zde pojmenováno po pražských čtvrtích. Vrátili jsme se zase zpátky do lázní a zastavili se u domu Bedřicha Smetany, před kterým se nachází originálně zpracovaná fontána. Ostatně podobu celých lázní významně ovlivnil slavný architekt Dušan Jurkovič.

Výlet se povedl a počasí také skvěle vyšlo. Už proto, že v době, kdy jsme si užívali sluníčka a půvabů Luhačovic, u nás na šumpersku údajně pršelo. Doufejme, že příště to vyjde taky tak:)

 Fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat