2. 6. 2017

Ze Starého Města do Branné

18.4.2010


Dlouho jsem se neozýval. Hodně dlouho. Jako vždy bych argumentoval přemírou práce a studia (což je pochopitelně pravda), ale protože byste mi to stejně nevěřili, omlouvat se nebudu. Raději vám poreferuji o včerejším výšlapu, který se vzhledem k počasí pěkně povedl.
Vyjímečně se mnou po delší době šla i přítelkyně. Vlakem jsme se dopravili do Starého Města pod Sněžníkem a odtud po modré turistické značce vyrazili do Branné. Celkem je to cca 6km, tedy nijak moc a zvládne to každý:)


Začínáme ve Starém Městě. Při bližším pohledu na mapu zjistíme, že široko daleko je to jediná větší obec ležící v proláklině mezi masivem Králického Sněžníku a Jeseníků. Svou poměrně špatnou pověst si snaží napravit renovací budov, což se docela daří. Připočteme-li nádherné okolí, je z toho tip na výlet pro každého milovníka turistiky. Radnice na náměstí má lehce strohý charakter, ale přesto působí příjemně. Snad proto, že z ní nečiší žádné zbytečné velikášství. Ostatně zasněžený vrchol Králického Sněžníku tyčící se nad městem je dostatečně velkolepá podívaná sama o sobě.
Při cestě po modré značce jsme minuli zapadlou kapli ukrytou mezi stromy na okraji města. Počasí bylo krásné a příroda se pomalu probouzela po zimním období. Polní pěšinou jsme pak pokračovali dále. Do Branné zbývaly asi 3 km, tedy slabá hodinka chůze. Prošli jsme chatařskou kolonií a kráčeli podél potoka, který se vlivem jarního tání rozvodnil a čas od času se rozlil do okolních luk. Okolo něj pak rostly pěkné kytky a další rostliny. A byli jsme v Branné. Jako první počin jsme si tu dali kafe a borůvkové knedlíky v jedné restauraci, a potom jsme pokračovali na průzkum centra městečka.
Velice příjemně mě překvapily opravené fasády starých budov a zachovalý ráz místa. Branná je sice obec malá, ale pěkně udržovaná. Místní jsou si jistě vědomi toho, že jejich městečko je prakticky vstupní i výstupní bránou na hlavní turistické trasy Jeseníků. Velká část turistů má totiž v itineráři tamní vlakové nádraží. Jedna z nejznámějších památek Branné je zřícenina hradu Kolštejn. Na silnici u hradu se každý rok pořádají závody historických motocyklů. Na zmíněném vlakovém nádraží jsme výlet zakončili, zcela neoriginálně, ale o to tradičněji, nastoupením do vlaku a odjezdem domů.

Žádné komentáře:

Okomentovat