2. 6. 2017

Nový hrad u Raškova

8.4.2010



Předně je třeba uvést na pravou míru název. Hrad, o kterém dnes bude řeč, se sice jmenuje Nový, ale jinak je starý víc než dost a podle toho i vypadá. Ruina středověké stavby se nachází mezi obcemi Raškov a Kopřivná, a i když je v lese ukryt poměrně důkladně, dostat se k němu není zase tak obtížné. A o tom bude tento článek.Dnešní výlet se mi povedlo zvládnout asi za dvě hodiny se vším všudy, tedy i s dopravou. Co se týká dopravy, zde jsem využil vlaku i autobusu. Autobus na začátku, vlak na konci výpravy.
Trasa vedla z osady Lužná na nádraží v Bohdíkově. Na Lužnou jsem se dostal autobusovou linkou do Hanušovic. Osada na první pohled vypadá jako jenom malý shluk domů na kopci mezi lesy. Vydáte-li se však ze zastávky po modré turistické značce, brzy narazíte na chalupářskou osadu se spoustou pěkných domků v malebném údolí.
Jak nás poučí cedule, vstupujeme do chráněné krajinné oblasti, a jako důkaz na stráních kvetou sněženky, bledule a spousta jiných kytek.
A zde začne tak trošku divočina. Například i turistické značení se občas nachází na vyvráceném stromě ležícím přes skalnatou rokli s potokem na dně.
Prvním setkáním s hradem je zbořená zeď na příchodové cestě, načež narazíme na vstupní bránu - tedy její zbytky. Je zajímavé, že v okolí Šumperka stávalo hradů poměrně hodně. Jako další jmenujme bludovské Hradisko (dnes už z něj skoro nic nezbylo) nebo Brníčko, které je v podobném stavu jako Nový hrad, ale stojí na lépe viditelném místě a je tedy mnohem známější.
Projdete-li výše jmenovanou branou, ocitnete se na nádvoří. Že je o místo zájem i dnes, dokládá nekolik relativně čerstvých ohnišť.
Na prostranství pod hradem se z listí rýsuje zajímavá kruhová silueta z narovnaných kamenů. Předpokládám, že jde o celkem nové dílo přičinlivých turistů, ale rozhodně vypadá působivě.
Od hradu jsem pokrařoval cestou, po níž vede zelená turistická značka na vlakové nádraží do Bohdíkova. Z hradu na nádraží je to podle rozcestníku 3km, v reálu možná méně. Já jsem to stihnul za půl hodiny a ještě jsem čekal.

stránky o hradu: http://www.novyhrad.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat