2. 6. 2017

Městské skály u Šumperka

15.11.2009



Včerejší krásné počasí mě vylákalo ven. Měl jsem sice po noční a byl utahaný jak kotě, ale jelikož na počasí poslední dobou nemám štěstí (buď jsem v práci, ve škole nebo je hnusně) rozhodl jsem se spánek obětovat za vyvenčení. Venčil jsem se jako už mnohokrát procházkou na Kolibu, Nové Domky a Městské skály. Až tam jsem sice dojít nechtěl, ale nakonec se mi to rozleželo v hlavě. Když už bylo tak hezky... 

K chatě Koliba jsem se pro změnu vydal opačným směrem než obvykle - tedy nahoru do svahu. No, asi to zase dlouho neudělám, protože to byla fuška jak sviňa. Výhled od Nových Domků směrem na Rapotín a Velké Losiny sice kazil slabý opar, ale ono to zase tak nevadilo. Lepší než sedět doma a vyhlížet leda tak oknem na protější panelák. Cestou k Městským skalám, nedaleko opuštěného lomu, vede stezka podél takového malého pramene. Nevypadá nic moc - prostě ze skály teče čůrek vody a skrze malou tůňku úzkým potůčkem podtéká silnici a padá ze svahu do potoka v údolí. Ke zmíněnému lomu patřila i trafostanice stojící hned u cesty.

Dnes už je v dezolátním stavu a funguje spíš jako veřejná kadibudka než jako elektrorozvodna. Samotný lom možná vypadá zajímavě na satelitním snímku z GoogleEarth, ale ve skutečnosti už tam toho moc k vidění není. Do kruhu vykutaná kotlina ve skále je lemována lesem a uprostřed roste malý remízek.

V určitém místě je třeba z cesty odbočit a vydat se přímo do strmého svahu. Já jsem odbočil asi 200 metrů před místem, kde vede běžná turistická značka. A jsem za to rád.

Tady aspoň nebyla půda rozšlapaná až na bahno a výstup bukovým hájem měl něco do sebe. Díky tomu, že ze stromů už opadalo listí bylo skály i boudu na jejich vrcholu dobře vidět už z dálky. Tedy aspoň z větší dálky než normálně, kdy výhled kryjí listy. Těsně před vstupem do "areálu" Městských skal je to docela dobrodružné, protože je třeba přeskakovat kamení a balvany, což výletu dodává kapku dramatičnosti.
Tu nakonec dokreslí malý kovový žebřík. Asi sto padesát metrů od "oficiálních" Městských skal je ještě jedna. Je ještě větší než se ze snímku zdá a její tvar připomínající zub je velmi zajímavý.

Ostatně těch zajímavých tvarů je všude dost.

Žádné komentáře:

Okomentovat