6. 6. 2017

Bradlo

18.8.2011


Ne, opravdu jsem se nedal na gymnastiku. Tohle Bradlo se píše s velkým B a jde o skálu v oblasti Nízkého Jeseníku. Jen pro upřesnění dodávám, že Bradel je v ČR více a tohle najdeme poblíž obcí Kamenná, Nedvězí nebo Libina. To aby nedošlo k omylu.


Začínáme poblíž křižovatky mezi Nedvězím a Obědném. Hned u silnice je tady pod lesem pěkný plácek, kde se dá pohodlně zaparkovat. Dokonce i značka parkoviště (P) a nápis "Pro návštěvníky lesa". Následně sejdeme po silnici kousek dolů, abychom se tam napojili na červeně značenou turistickou trasu. Na značku narazíme kousek od chátrající autobusové zastávky, cca 300 metrů pod parkovištěm. Pak už opustíme asfalt a zamíříme vlevo do lesa. Během cesty vystřídáme několik terénů. Převažovat ale budou lesní stezky, toho času docela rozbahněné. Kousek dál nás čeká kratší úsek po lesní silnici, ale neužijeme si ho dlouho. K rozcestníku "Pod Bradlem" dorazíme asi po 2,5 km chůze. Není to nijak zvlášť náročné. Pro masochisty by byla vhodnější spíš trasa z Kamenné po zelené značce. Tahle "naše" má jen mírné stoupání a nikam to není moc daleko.


Asi 200 metrů pod samotným vrcholem stojí informační cedule, kde se můžeme dočíst lecos zajímavého. Třeba pověst, podle níž je v hoře ukrytý poklad střežený hadím králem a zakletým vojskem. Pro militaristy s ubikací ve skále se Bradlu prý také říká Moravský Blaník. Vrcholová skále je zvlášť při pohledu zespodu poměrně mohutná. Výstup nahoru usnadňují schůdky a zábradlí zapuštěné do okraje skaliska. Nahoře nás pak čeká luxusní vyhlídková plošina s kovovou podlahou. V ní jsou proraženy otvory na kamenné výčnělky, takže to celé dělá velmi solidní dojem. Podle údaje na cedulce - 600 m.n.m. - by se zdálo, že jsme poměrně nízko a výhledy nebudou nic moc. Je to nakonec Nízký Jeseník, že?. Opak je ovšem pravdou. Výhledy se nabídnou tu do všech směrů a pokud si vezmete dalekohled, budete se mít dlouho čím kochat. Tedy jestli vám to nebude kazit opar, jako to kazil nám. Podařilo se mi zahlédnout nejen Rapotín, Rejchartice a skoro celý Hrubý Jeseník na severu, ale i masiv Králického Sněžníku na západě, věznici Mírov, nebo jižněji města Litovel a Uničov. Chrám na Svatém kopečku u Olomouce se mi kvůli oparu ukázal jen velice slabě, ale za lepšího počasí bude vidět krásně.


Přítelkyně, která šla po delší době se mnou, zde zkoušela udělat nějaké fotky do jakési soutěže se značkou Merrell. Donutila mě kvůli tomu dokonce i zout se, takže jsem byl možná historicky první magor, který po vrcholu Bradla pobíhal bosky. Když jsme se dostatečně pokochali a drahá polovička začala být nervózní z vos, kterých tu byla podezřelá hojnost, obrátili jsme se k návratu. Prosadil jsem si změnu, abychom toho stihli co možná nejvíce. Vraceli jsme se proto po modré značce, kde na nás asi kilometr od Bradla čekala studánka Běžinka. Od studánky nás modrá značka vedla dál, například i kolem památného stromu. Pravda, zbývá tu z něho jenom torzo, ale prý se (kdo ví proč) nazývá Král Bradla. Pro krále, ale i pro znavené turisty je u cesty připraven trůn vysekaný do pařezu. I tady na Bradle najdeme skalní útvar Tři kameny. Je ale potřeba upřesnit, že jde o úplně jiné místo, než o Tři kameny mezi Pekařovem a Novými Losinami. Ono to jméno "Tři kameny" je dost obecné a dá se vytušit, že podobně nazvaných míst bude po celé republice mnohem více. Z těchto Tří kamenů na Bradle bohužel není kvůli stromům žádný pořádný výhled. Možná by byl z úplného vrcholu, ale tam byste museli vyšplhat s horolezeckým vybavením. Návod máte hned dole u skály a v její stěně zatlučených několik úvazů.


Zbytek cesty není třeba obsáhleji líčit. Museli jsme opustit značenou trasu (nechtěli jsme totiž dojít až do Libiny) a držet se lesáckých silniček. Přítelkyně sice příliš nedůvěřovala mému orientačnímu smyslu, ale pomocí GPSky v mobilu jsem ji přesvědčil, že se neztratíme a vlci nás nesežerou. No, a nesežrali. Jedinou nepříjemností byl pouze místy roztékající se asfalt na lesní silnici. K autu, které nám během těch cca 2,5 hodin nikdo neukradl, jsme došli relativně svěží, protože celý výšlap nebyl nijak extra náročný. Celkem jsme ušlapali nějakých 6.5 km, což zvládne prakticky každý. Výlet na Bradlo se tedy povedl, výhledy taky nějaké byly (i když s oparem) a tak ho můžu s klidným svědomím komukoliv doporučit k následování.

Žádné komentáře:

Okomentovat