1. 8. 2017

Jihlavské katakomby

1. října 2010

Během výletu do Jihlavy jsme nenavštívili pouze zoologickou zahradu, ale i známé katakomby. Vstup do nich najdeme u Masarykova náměstí v zadní části chrámu sv.Ignáce vedle městské knihovny. Vstupné 40,- a příplatek za foťák 50,-. Vzhledem k faktu, že ve 250 metrů dlouhé expozici toho k vidění moc není, to je trochu zlodějina. Minimální počet návštěvníků jsou tři osoby a pokud jich je méně, prohlídky se nekonají. jelikož jsme byli dva, vyřešili jsme to šalamounsky zakoupením tří vstupenek. Když už jsme se kodrcali 150km, pár kaček navíc nás nezabije.


Katakomby pod Jihlavou jsou vyvrtány hned v několika patrach a sloužily jako úkryty, stoky, hřbitov a především jako skladiště. Na většině míst jsou původní, do skály vytesané chodby zpevněny betonem a spíš než tajemné podzemí připomínají obyčejný sklep. Turistická trasa vede i do několika pater, ale neuvidíme tam nic než pár beden a sudů. Bohužel nevede ani kolem žádné zmíněné hrobky a nebýt světélkující části chodby a povídačky o duchovi, těch 40 korun by byly opravdu vyhozené peníze. Jedna z takových aspoň trochu původních atrakcí by mohlo být schodiště vytesané do skály. Není proto extra rovnoměrné, rovné ani bezpečné. Ale je u něj zábradlí.


Díky za pozornost.

 Fotoalbum

2 komentáře:

  1. Zdravím. Marta
    Možná trošku přidrzle sem dávám odkaz na jihlavské katakomby - https://cs.wikipedia.org/wiki/Jihlavsk%C3%A9_katakomby
    V Jihlavě jsem se narodila v Šumpru jsem tzv. náplava. Jako hóódně malá holka jsem bydlela se svými rodiči v domě na tom náměstí, kde je vchod do katakomb. Tenkrát se dalo vlézt do jihlavského podzemí z každého sklepa domů na náměstí. No a toho využil i můj tatínek, tenkrát ještě mladý a podzemní chodby si tak trošku prolézal. Jsou fakt pod celým městem. Dokonce se tradovalo, že tam zabloudila jedna výprava a nebýt průduchů na náměstí, tak by se snad ani nedostali ven. Tak a teď se omlouvám za svoji litanii. Díky za fotky a komentáře k nim. Marta D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a omlouvám se, že jsem váš komentář publikoval až teď (vlastně ani nevím, proč se nezobrazil hned). Jsem na blogspotu nový a ještě nemám všechno úplně zvládnuté. Děkuji za zprávu i odkaz, jistě někomu bude k užitku :-) Přeji příjemný večer.

      Vymazat