1. 8. 2017

Odpoledne v Litovli

6. června 2011

Jako spousta dalších měst má i Litovel svůj přívlastek. Říká se jí "hanácké Benátky" a vlastně je to docela přiléhavé, byť cokoliv ve stylu Canale Grande byste hledali marně. Desetitisícové město totiž leží na šesti ramenech řeky Moravy, které se proplétají uličkami, obytnými částmi a jedno takové rameno teče dokonce přímo pod dlažbou náměstí Přemysla Otakara II. Při zvláštních příležitostech se po něm můžete dokonce projet na pramici. Vítanou atrakcí jsou jistě také vyhlídky z radniční věže. Krajina kolem Litovle je především rovina, takže bude vidět daleko. Pro aktivnější jedince je k dispozici síť cyklostezek skrze chráněnou lokalitu Litovelského Pomoraví.

Do Litovle se od nás dá dojet několika způsoby. My, nemaje dálniční známku, jsme zvolili trasu přes Mohelnici a Moravičany. Bohužel úsek od Nových Mlýnů na okraji Litovelského Pomoraví až do samotné Litovle místy připomíná tankodrom a pro naše vozítko to musel být malý křest ohněm. První, co člověk přijíždějící do města tímto směrem uvidí, je areál tamního cukrovaru. Auto jsme nechali stát nedaleko supermarketu Albert a vydali se na pěší obhlídku. Na náměstí, ostatně jako kdekoliv v tomto malém městě, to bylo jen pár kroků. Dominantu náměstí tvoří radnice s věží o výšce 72 metrů. Celkově působí náměstí velmi upraveně. Většina budov se pyšní novou fasádou. Najdeme tu i barokní morový sloup z roku 1724.


Uzoučká ulička Šerhovní se táhne od náměstí pod radnicí kolem Nečízu, což je jedno ze zmiňovaných ramen řeky Moravy. Právě Nečíz protéká i přímo pod náměstím, kde k němu lze sestoupit po schodišti před budovou radnice. Schody jsou ovšem obehnány zábradlím a zamčenou brankou. K historickým skvostům Litovle patří kostel sv.Marka a přilehlá kaple sv.Jiří, neboli též Česká kaple. Moderní řadovky stojí sice hned vedle kostela, ale svým vzhledem přesto nenarušují ráz okolí a přirozeně do něj zapadají. V korytě řeky pod parkem naproti kostelu, poblíž autobusového nádraží, najdeme malou vodní elektrárnu.


Městské muzeum bylo otevřeno roku 2004 v budově u parku, která předtím prošla nákladnou rekonstrukcí. Na 20kč jsme navštívili expozici historie hasičství a tradičních řemesel. Mají zde taky muzeum zřejmě nejznámějšího občana Litovle - zápasníka Gustava grištěnského. Ačkoliv město prochází rozsáhlými opravami, na mnohé budovy se dosud nedostalo. Z určitého ohledu se však dá říci, že některým stavbám sluší i současná "patina".


Hned u parku najdeme jeden ze dvou chovných rybníků. Každý z nich je pojmenovaný podle jednoho z blízkých měst: Uničovský a Olomoucký. Na břehu Uničovského rybníka lze podobně jako u toho Olomouckého relaxovat v parku a na lavičkách. Navíc zde stojí i budova gymnázia, která se efektně zrcadlí ve vodní hladině.
Ve výčtu památek města nesmíme opomenout Svatojanský most. Je nejstarším funkčním mostem na Moravě a po Písku a Praze třetím nejstarším v Česku. Jak napovídá jeho název, stojí na něm socha sv.Jana Nepomuckého. Díky zapozornost.

 Fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat