13. 8. 2017

Závod lidských čtyřspřeží 2010

24. ledna 2010

Jednou z tradičních recesistických akcí v Zábřehu na Moravě jsou závody lidských čtyřspřeží. Neokázale pojatá "soutěž" odkazuje na asi nejznámějšího zábřežského rodáka Jana Eskymo Welzla - polárníka, na jehož památce si zábřežští už řadu let velmi zakládají. Jejich vztah ke slavnému krajanovi však není úplně prosycen respektem, což je spíše dobře než špatně. Závod lidských čtyřspřeží to dobře dokládá. Cílem je spíše pobavit sebe a ostatní. Ceny pro vítěze jsou víceméně symbolické a za největší trofej se pokládá potlesk a smích přihlížejících. Závod je založen na tom, že čtveřice tahounů - nejlépe v tematických maskách, musí v co nejkratším čase zapřažená za sáně proběhnout tratí kolem náměstí. Letošní počasí nezklamalo, vytvořilo dokonalou arktickou atmosféru a tak si všichni mohli připadat jako za polárním kruhem. Ostatně komu zima lezla do kožichu, pro toho tu byly stánky se zabíjačkovými pochutinami, svařákem, kávou a dalšími mlsy. Osoba Jana Welzla nemohla chybět. Aspoň v podobě panáka s nalepenou fotografií. Účast byla poměrně hojná. Ani ne tak v 9:00 při zahájení prodeje zabijačky, jako spíš po 14:00 při zahájení závodů.


Někteří závodníci byli oblečeni stylově, jiní aspoň originálně. Hudební složku dne obstarala místní folková skupina Hubertus. Bylo myšleno i na nejmenší. Místní drobotina se mohla povozit na psím spřežení pod dohledem zkušeného mushera. Díky tomu bylo možné zahlédnout psí spřežení i v parku před budovou zábžežského zámku. Správní polární bardi - soutěžící i přihlížející, se v silném mrazu zahřívali vnitřně pomocí vodky.


Že není důležité zvítězit, ale zúčastnit se dokazovaly třeba postavy s maskách kraviček radující se z posledního místa. Co na tom, že místo stupně vítězů posloužila hromada sněhu? Věk účastníků pro závod není nijak omezen, a tak si ho mohly užít i dalmatiní štěňata. Banda vítězných "eskymáků" v závěru radostně mávala nad hlavami vydobytou výhrou v podobě konzerv polárních sleďů.

 Fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat