2. 8. 2017

Zámek Černá Voda, lomy a Lánský vrch

5. října 2015


Dnes uzavřu report ze soboty poslední třetí částí. První byla z areálu Muna, druhá z krátkého cyklovýletu do Głuchołaz. Třetí bude z několika dalších zastávek, které jsme s Pavlem zvládli během zpáteční cesty. V práci jsme se bavili o zatopených lomech a jejich odstupnosti. Na mapě se nám podařilo najít jeden, který leží u obce Černá Voda a zdálo se, že dojít k němu bude hračka. Z Mikulovic jsme se tedy rozhodli vrátit právě přes Černou Vodu a tento lom omrknout.


1) ZÁMEK ČERNÁ VODA


V Černé Vodě jsme však ještě předtím narazili na zámek. Od pohledu dlouhodobě neudržované, leč kdysi jistě honosné sídlo. Vstupní portál přehrazovala kovová branka zajištěná dvěma zámky, tak jsme se vydali alespoň na krátkou obhlídku kolem zdí. Stav památky je bohužel opravdu tristní. Vybitá okna, opadávající omítka... Potěší ale bližší pohled na střechu, která byla očividně nedávno opravena. U západní zdi (faktická poznámka: není západní zeď jako Západní zeď) se krčí jakési další stavení. Jeho stav také není nic moc. Během obhlídky jsme našli cestičku vedoucí k díře v plotu, kudy bylo možné proniknout až na nádvoří. To, že tu je pěšinka dokazuje, že nejsme sami kdo se dostal až sem. Pohled stále stejně smutný. Vstupní dveře do toho stavení u západní zdi jsou pryč. Dovnitř se dá volně vejít. Když jsme tak učinili, stylově nás uvítal prolétající netopýr. Místnost po levici byla plná čehosi, co tipuji na zbytkový materiál po výrobě obuvi. Prostě hromada starých bot a kůže s výřezy ve tvaru podrážek. Prostor naproti byl pro změnu zabordelizován automobilovými součástkami. Buď tu býval servis nebo soukromá autodílna.

2) LOM NA VLEČCE


Po průzkumu zámku jsme se autem přesunuli asi o tři kilometry dál. Auto jsme nechali na cestě pod lesem a vydali se hledat lom Na rampě - jeden z opuštěných a zatopených lomů, jakých je v okolí více. Tablet s GPS jsem nechal v autě, takže následné hledání opuštěného lomu nás nakonec omylem zavedlo do lomu stále funkčního. Naštěstí byl víkend a nepracovalo se tu. Dokonce se mi podařilo najít zkamenělinu:) Lom Na vlečce je stále v provozu a plný těžební techniky, třebaže ne vždycky úplně stoprocentní.

3) LOM NA RAMPĚ


Vzdát pátrání po lomu Na rampě jsme však nehodlali a naše úsilí brzy slavilo triumf. Lom jsme našli jen kousek od zaparkovaného auta. Rozlohou asi nebyl největší, ale trojúhelníková stěna nad hladinou z něj činí velmi atraktivní místo.

4) LÁNSKÝ VRCH


Lánský vrch už není u Černé Vody, nýbrž poblíž městečka Žulová, od něhož ho dělí nějaké 3 km po silnici směrem na Javorník. Nebýt toho, co stojí na jeho vrcholu, asi by nikoho příliš nelákal. Nahoru se dá vyšplhat z plácku u autobusové zastávky. Poznávací znamení: barabizna na druhé straně silnice. Od zmíněného plácku vede až nahoru pěšina. Místy je docela strmá, ale celá trasa od parkování až k vrcholu měří jen asi 450 metrů, což se dá v pohodě zvládnout. No a na samém vrcholu ve výšce 423 m.n.m. stojí stůl a židle. Co je na nich zvláštního? Velikost. Měřím 195 cm a na židli jsem se musel vyškrábat. Plochu stolu jsem měl v úrovni očí. Je to takový turistický žertík. Navíc dobře viditelný už ze silnice, takže snadno zaujme. To je ze sobotní, nečekaně vydatné, akce vše.
DÍKY ZA NÁVŠTĚVU:)

 Fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat