1. 8. 2017

Andrlův chlum a Lanšperk

27. září 2011


Tentokrát jsme s přítelkyní zamířili k Ústí nad Orlicí. Ve městě samém jsme se nezdrželi, ale navštívili jsme nedalekou rozhlednu na Andrlově chlumu a také zříceninu hradu Lanšperka severně od Ústí.


Rozhledna na Andrlově chlumu je kovová a poblíž ní stojí ještě druhý stožár s vysílačem. Autem se dá vyjet až k rozhledně - mají tady velké parkoviště a pro mlsouny i restauraci. Naši zvědavost vzbudila velká dřevěná bota v dětském koutku u zahrádky restaurace. Především tím, že přebíjela i velikost mé vlastní obuvi číslo 46. Před vstupem na věž jsme zaplatili přijatelných patnáct korun. U schodiště jsme si přečetli něco o její historii na plaketě a vyrazili k vyhlídce.


Nahoru je to docela záběr, ale dá se zvládnout. Na vrcholku na nás čekala prostorná vyhlídková plošina s kovovým zábradlím. Celé Ústí n.O. tu má člověk jako na dlani. Bylo krásné počasí, takže výhledy jsme si opravdu užili. S použitím dalekohledu nebo teleobjektivu se daly pozorovat menší detaily, jako třeba vlak přijíždějící do města či most v zákrutě Tiché Orlice u Kerhartic. Po konzumaci výborných pohárů na terase restaurace u rozhledny jsme se vydali dál k Lanšperku.


Obec Lanšperk je nevelká dědina asi 6km severně od Ústí nad Orlicí. Třebaže první dojem z rozpadající se budovy bývalé restaurace (poznali jsme to podle zbytků nápisu) nebyl nejpříznivější, brzy jsme si ho náležitě poopravili. O kus výše stojí pěkně udržované domky i dřevěné chalupy lahodící oku více než restaurační ruina. Lanšperk je obec malá, takže ani k hradu to není daleko, kupodivu ani vysoko. Označení "hrad" je pro Lanšperk poněkud nepříhodné. Jedná se spíše o zříceninu, ještě lépe o zříceninu zříceniny.


Dochována zůstala jediná zeď táhnoucí se napříč vrcholem kopce. V rohu zbytku zdi stojí kovová vyhlídková věž - takové větší lešení, z něhož si lze užít výhledu skrze okraj trosek. Strašpytly potěší mimo zdánlivě křehké konstrukce i "průhledná" pletivová podlaha vyhlídkové plošiny. Vzdor prvnímu dojmu je výhled odtud krásný. Ústí n.O. a Andrlův chlum na jihu nám zakrýval opar, ale severní výhled k Žamberku a Letohradu stál za to.


Pochopitelně byla vidět i samotná obec Lanšperk pod hradem a vypadala odtud docela malebně. Po obchůzce zříceniny a vynadívání se z rozhledny jsme se opět stejnou stezkou, jakou jsme přišli, vrátili do vesnice. Příjemnými uličkami nás nohy nesly ještě k místní kapli vzdálené cca 200 metrů od rozcestí u zrušené hospody. Kaple stojí na stromy porostlém pahorku nad hřbitovem a těžko říct, jestli jde o velkou kapli nebo malý kostel. Místo je každopádně velice příjemné a i odtud je pěkný pohled dolů do údolí.

 Fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat