2. 8. 2017

Slatinice, Čechy pod Kosířem, Velký Kosíř

23. srpna 2013


Když moje drahá polovička přišla s návrhem pondělního výletu k rozhledně na Kosíři, byl to pro mě takový malý šok. Vím totiž jak vlažný a specifický je její vztah k aktivní turistice, především k té pěší. Vysvětlení přišlo později na místě, kdy se ukázalo, že polovička doufala vyjet až k rozhledně autem. Popletla si totiž rozhlednu v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem a novou rozhlednu na vrcholu Velkého Kosíře, kam je třeba od zámku vyšlápnout lesem necelých dva a půl kilometru po svých. Nakonec jsme stihli všechno - zámecký park i Kosíř.


Čechy pod Kosířem - výchozí bod výšlapu. Nedaleko místa, kde jsme zaparkovali, stojí zámek obklopený parkem. Součástí parku jsou dvě umělá jezírka a součástí jezírek mimo jiné i zcela přírodní vážky. V parku stojí i malá cihlová rozhledna, toho času bohužel zavřená.


Vyrážíme tedy na druhou rozhlednu, která snad zavřená nebude. Po žluté listnatým lesem nahoru do kopce. Nejnáročnější je první polovina. Ta druhá už připomíná spíš rovinku a člověk zvyklý šplhat na opravdové hory bude mít pořád dojem, že tu něco chybí. Snad jen Hanák, žijící v krajině jako placka, si tady připadne jako Messner. Hodně k tomu řekne fakt, že nedaleko vrcholu nalezneme obdělaná pole. Protože jde však pořád o nejvyšší kopec široko daleko, zažilo se pro Kosíř i místní pojmenování Hanácké Mount Blanc.


Poblíž rozhledny v nadmořské výšce 442 metrů už najdeme i nějaké ty jehličnany. Rozhlednu spatříme pár desítek metrů od rozcestí asfaltové silničky přímo před sebou. Jedna z aktuálně nejnovějších rozhleden v ČR (dokončovací práce pořád běží) vypadá skvěle. K pokladně se vstupuje jakousi "hobití norou". Přízemní interiér je hlavně betonový, při výstupu po schodišti nahoru se však setkáme především se dřevem. Zajímavostí jsou do schodů zvěčněná jména lidí a firem, které na stavbu přispěly. Nahoře čeká prostorná plošina s kovovým zábradlím. Počasí nám bohužel nepřálo. Byl silný opar a vidět prakticky prd. To cosi v dálce, co při troše snahy v šedivém mraku vykouklo, by měl být Prostějov.

 Fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat