1. 8. 2017

Štramberk

21. srpna 2011

Štramberk leží nedaleko Nového Jičína a jde o celkem malé městečko s necelými 3500 obyvatel. Rozhodně nejznámnější místní atrakcí je gotická Štramberská Trúba a také pečená dobrota zvaná štramberské uši. Historie zmíněné pochutiny je poněkud nechutnější a má souvislost s někdejším vpádem Turků, kteří svým obětem uřezávali uši jako trofeje. Ale nebudeme si kazit šmak.

Především centrum města je plné typických valašských roubenek. Je vidět, že jsou v dobrých rukou a pečlivě udržované. Kolem náměstí stojí malebné domy a domky. V jednom z nich najdeme turistické informační centrum. Náměstí by bylo rovněž malebné a příjemné místo, ale to by tam nesměly zrovna probíhat pivní slavnosti. Lidi si tam skoro dupali po hlavách a jejich příval se podepsal i na možnosti kdekoliv ve městě zaparkovat. Tohle jsme nevychytali. Raději jsme se odtud ihned vydali k Trúbě. Dá se tam dostat buď zprava po cestě nebo zleva po schodišti. My šli po schodech. Nad schodištěm jsme narazili na bufet a plácek, odkud se nám ukázaly první pěkné výhledy. Zvukovou kulisu obstarával starý harmonikář u jednoho ze stolků.


Z Wikipedie jsem vyčetl přesnější informace o Štramberské Trúbě:

Dominantou města je hrad Štramberk (Strallenberg) s gotickou věží Trúba o výšce 40 m a průměru 10 m, která slouží od r. 1903 jako rozhledna.

Nahoru musíme vyšlapat okrouhlé schodiště. Před vstupem na vyhlídkový ochoz je ve věži ještě malá výstavka jakýchsi strašidýlek a obrázků. Výhled z okének stojí za tu trochu námahy. Celé městečko tu je jako na dlani. Není od věci mít s sebou dalekohled (můžete si ho půjčit i dole u pokladny za 10Kč), kterým lze zahlédnout ještě více. Kupříkladu Radhošť. Při dobrém zraku rozeznáte i lanovku a stavby na Pustevnách. Výhled k obzoru na druhé, severní straně, je o poznání méně idylický. Rýsují se tam komíny a sloupy kouře v průmyslové oblasti Ostravska a Třinecka. Po dostatečném vynadívání jsme opět věž opustili a vydali se k jeskyni Šipka.


Nic moc jsem od toho nečekal, ale opravdu se mi tam líbilo. Jeskyně je tvořena dvěma podlouhlými prostory v hoře, k nimž je potřeba projít na takový plácek pod skalním mostem. Podle údaje u rozcestníku zde byla nalezena čelist neandrtálského dítěte. Důkaz, že jeskyně byla v pravěku osídlena našimi prapředky. Hodí se podotknout, že nad jeskyní stojí kamenný kříž a dřevěná zvonice, kam není obtížné vystoupat. Na protějším kopci ještě aktivnější jedinci, kteří mají více času než my, ocení rozhlednu na Bílé hoře a přilehlé arboretum.

 Fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat