2. 8. 2017

Neratovský kostel

27. září 2013

Ve čtvrtek jsme totiž s polovičkou vyjeli na větší výlet. Zpáteční cesta vedla Polskem a my si říkali, že bychom tedy mohli mrknout do Kudowy-Zdrój na tamní tržnici a maličko si zautrácet. Čert tomu však chtěl, že tržnice byla zavřená a my, lapidárně řečeno, utřeli pysk. Normálně jsme z Kudowy vždycky jezdili trasou přes Lázně Polanica a Klodskou Bystřici, tentokrát jsme ovšem vsadili na změnu. Onu trasu nám kdysi mí rodiče popisovali jako neskutečný tankodrom a šílenou cestu, kterou může projet snad jen pásový transportér. Jak se (opět) ukázalo, mým rodičům není radno věřit. Cesta je krásná a okolí NÁDHERNÉ.


Hranici do ČR jsme přejeli u vesničky Orlické Záhoří, kde nás zastavila policejní hlídka a prošacovali nám auto i zavazadla jako mexickým drogovým dealerům. Prý tudy někteří vykukové rádi pašují chlast a cigára. Asi v tomto směru vypadáme jako cílovka. Nic podezřelého v naší rezavé Felicii nenašli, takže nás pustili dál. Honily nás chutě a ohlíželi jsme se po vhodné restauraci, kteroužto jsme nalezli v obci Neratov. První co nás tu zaujalo nebyla vlastně restaurace, ale kostel. Dali jsme si takový pozdní oběd (mimochodem vynikající) a teprve potom s plnými bříšky vyrazili na zběžnou prohlídku místní pamětihodnosti.


Za restaurací se zvedala pěšina po louce vzhůru ke kostelu, tak jsme se po ní dali. Ve skutečnosti je asi jednodušší použít asfaltovou cestu o kus dále za restaurací, což jsme ještě nevěděli. Co že je na tom kostele vlastně tolik zajímavého? Byl totiž vysloveně obrozen z něčeho, co už byly prakticky jen obvodové zdi. Oprava byla provedena tak, aby byl původní stav stále patrný a daří se to. Nejvíce zaujme vrcholová část střechy, která je pokrytá sklem. Původně jsme si mysleli, že je to všechno nové, ale prý to tady tak stojí už minimálně sedm let. Vstup dovnitř byl volný, tudíž jsme vstoupili. Interiéry jsou používány nejen k duchovním účelům, ale také třeba pro koncerty a podobné akce. Zvon zatím(?) visí na fošnách trčících ze zdi. Těžko říct zda je to natrvalo nebo jen dočasně, než se pro něj dokončí vhodnější umístění, třeba ve věži.
No, uznávám, že tento příspěvek byl takový zmatený a málo obsažný. Ale znáte to: Do článku na úplně jiné téma by se nehodil a vynechat ho by mi bylo líto. Tak to tak zkuste brát.

Žádné komentáře:

Okomentovat