2. 8. 2017

Plumlov a Prostějov

28. červen 2013


Vezmu to velmi stručně a systematicky od místa, kde jsme zaparkovali, tedy od Hlavního náměstí v Plumlově. V parku hned u náměstí najdeme malou kapli a kamenný kříž. Kousek nad parkem stojí hlavní kostel Nejsvětější Trojice. Hlavním tahákem města je však zámek. Ten najdeme na opačné straně od náměstí než kostel. Stačí projít jednu ulici. Na fotkách plumlovský zámek uvidíme většinou zespodu od Podhradského rybníka, kde vypadá velmi důstojně. Z bezprostřední blízkosti je však jasné, že objekt chátrá a bohužel ani hlavní budova a okolí na tom není o mnoho lépe. Nejudržovanější stavbou v areálu je zřejmě kavárna. Dole pod zámkem se leskne hladina Podhradského rybníka, z jehož břehu se nabízí jeden z nejznámnějších pohledů střední Moravy.


Přesouváme se do blízkého Prostějova a projíždíme kolem vypuštěné Plumlovské přehrady. Probíhají zde opravy hráze. Do Prostějova jedeme hlavně kvůli gáblíku, neboť v Plumlově jsme nenarazili na místo, kde se kloudně najíst. Neuspěli jsme ani v Prostějově asi neumíme hledat, ale co už.


Radniční budovu na náměstí T.G.Masaryka jsme nakonec poznali blíže, než jsme očekávali. Před vchodem nás totiž oslovila průvodkyně, která vodí turisty na vyhlídku z radniční věže. Tak jsme se přidali. Po reprezentativních prostorách radnice přicházíme ke kovovému schodišti a začínáme po něm stoupat nahoru. V mezipatře na nás čeká stroj jednoho ze čtyř českých orlojů. Další najdeme v Praze, Olomouci a Litomyšli. Následující schodiště je točité a úzké, takže musíme jít s ostatními návštěvníky pěkně v řadě za sebou. Velmi zajímavý je pohled na věžní hodiny takříkajíc z druhé strany, tedy zevnitř. Nejlepší nás ovšem čeká v posledních dvou patrech. V prvním jsou dveře na čtyři balkony po stranách věže, v tom druhé prosklená místnost s dalekohledy. Zajímavý je výhled dolů na náměstí s kostelem Povýšení Sv.Kříže, či na blok domů, kde kdysi bývala židovská čtvrť. Dnes tomu místní říkají Špalík. Pochopitelně se můžete dívat i do větší dálky, ale chce to dobrou viditelnost, která v okolí Prostějova nebývá vždycky. Prostě to musíte vychytat.

 Fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat