1. 8. 2017

Litomyšl

29. srpna 2010


Původně byl včerejší den vyhrazen pro výšlap na Králický Sněžník, kterážto akce se nakonec z více důvodů nekonala. Když už jsem měl ale stejně nahlášenou dovolenou a s přítelkyní oba volný víkend, rozhodli jsme se pro náhradní program v podobě návštěvy Litomyšle. Litomyšl se nachází zhruba na půli cesty mezi Českou Třebovou a Pardubicemi a je známá především jako místo narození skladatele Bedřicha Smetany. Na jeho počest se tu každý rok koná festival klasické hudby Smetanova Litomyšl. Od Šumperka je to sem asi 80km a my jsme se k němu dopracovali trasou přes Štíty a Lanškroun.

Auto jsme nechali na Jiráskově ulici v historickém centru a vydali se na obhlídku po svých. Protože jsme dojeli někdy kolem půl dvanácté, prvním cílem bylo najít vhodnou restauraci. Kupodivu jich tu moc nemají. Po náměstí je to samá vinotéka a cukrárna, oproti tomu jsme až na konci (prý cca 500m dlouhého) Smetanova náměstí našli hotel Zlatá Hvězda. Zde nám poskytli spíše skromnější oběd, protože ceny měli velmi neskromné. Na zcela opačném konci náměstí, než se nachází zmíněný hotel, najdeme parčík se sochou Bedřicha Smetany. Na zdi radniční věže najdeme mimo zajímavých hodin (orloje?) také unikátní "mustr" českého lokte.


Mimo Smetanovy Litomyšle či Smetanova náměstí tu mají třeba také Smetanův dům. Kdo by ovšem čekal, že zde se mistr narodil, žil a komponoval, ten se plete. Jde "jen" o koncertní sál, výstavní prostory atd. Po Smetanovi má jen pojmenování. Hned vedle pěkně spraveného kostela jsme našli muzeum a zašli si prohlédnout expozici. Prostory v prvním podlaží byly věnovány památce českého génia Járy Cimrmana a jeho divadlu. To bylo něco pro mě:) K vidění byly jak fotografie z jeviště či soukromí členů divadla, tak i kulisy her a dokumentace výpravy na Altaj, kde byla po Cimrmanovi pojmenovaná hora.


Po prohlídce "Cimrmana" jsme se přesunuli do druhého podlaží. Moc se mi nechtělo, ale přítelkyně to tam chtěla očíhnout. Šlo totiž o výstavu panenek Barbie, což nikdy nebylo moje oblíbené téma.
Vystoupat schody lemované barokními obrazy a ocitnout se v chodbě s růžovými záclonami nelze nazvat jinak než kulturním - možná dokonce nekulturním šokem. Šok se následně po vstupu do sálů přetavil na čisté zděšení. Všude plast, růžová a kýče tolik, že kapal na podlahu. Kdyby mi bylo dvanáct a měl toho víc na hrudníku než v rozkroku, možná bych si výstavu užil. Takhle jsem se marně bránil odporu a doufal, že večer nezačnu menstruovat. Pojďme raději pryč!


Ti, co o Litomyšli už někdy slyšeli (a doufám, že jich je většina) jistě vědí, že ve městě stojí i krásný zámek. V domě hned naproti zámku pak najdeme skutečný byt skladatele Smetany. Z parku lze sejít do suterénních prostor zámku, kde se nalézá výstava soch Olbrama Zoubka. My tam nešli. Poslední naší zastávkou byla Červená věž. Dá se na ni za třicet korun vystoupat a zjistit, jaký je odtud výhled. Upřímně řečeno, čekal jsem trochu víc.


Na zpáteční cestě jsme si udělali ještě malou zastávku u rybníka Hvězda poblíž obce Třebovice v Čechách. Chtěli jsme si to tam prohlédnout už při cestě ze Šumperka, ale zrovna tu zuřila bouřka, takže jsme museli zastávku odložit až na zpáteční cestu.
Díky za pozornost:)

 Fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat