1. 8. 2017

Vánoční trhy v Brně

5. prosince 2010

Přestože Vánoce v podstatě nemám rád, nechal jsem se tak trochu ukecat k návštěvě brněnských vánočních trhů. Co do okázalosti se sice nevyrovnaly těm v Krakowě či Budapešti, o Vídni nemluvě, ale to je spíš příjemná výhoda. Člověk se aspoň nemusí mačkat v davu a hlídat ustavičně peněženku. 


Začínáme před hlavním vlakovým nádražím a pěšky vyrážíme do centra. Jen po pár krocích se dostaneme na Kapucínské náměstí. Tam stojí kostel Nalezení Svatého Kříže s kapucínskou hrobkou. V hrobce najdeme pochopitelně mrtvoly mnichů a význačných osob města své doby, ale včera na to nebyl čas.


První část trhů se konala na asi nejznámějším brněnském náměstí Zelný trh. Stánků i lidí tu bylo přiměřeně. Zboží vesměs rukodělné výrobky a nějaké ty pochutiny. My jsme si dali chutný bramborák u stánku v horní části náměstí. V ulici vedle Zelného trhu najdeme budovu radnice. Tam nás nalákala možnost vyhlídky z radniční věže. V průčelí radnice najdeme na stropě zavěšeného krokodýla - známého brněnského draka. Po zaplacení 50kč jsme vešli do místnosti s výstavkou historických předmětů. Byly tu faksimílie knih, dokumentů, mučící nástroje a podobné roztomilé věcičky. Schodiště nás potom zavedlo na věž. Výhled byl zajímavý a nabídl jak poetické scenérie - třeba k hradu Špilberku, tak scenérie poetické méně - například věže elektrárny.


Další část trhů se konala na náměstí Svobody, jen pár kroků od "Zelňáku". Tamtéž najdete i kontroverzní hodiny, které nedávno při svém uvedení do provozu vzbudily hodně diskuzí a vysloužily si několik přezdívek. Jakých, to si možná domyslíte sami. Přesto, že stánky stály po celém prostoru náměstí, tramv.... tedy šaliny, jezdily bez přerušení. I tady bylo na výběr z nejrůznějšího sortimentu. Já jsem si koupil pohodlné kožené rukavičky. Z náměstí Svobody jsme zamířili ke Špilberku. V parku pod hradem nás upoutalo množství havranů či krkavců... Kdo se v tom má vyznat? První, co mě v tu chvíli napadlo, bylo Poeovo "NEVERRMORRE!":)


Z parku je krásný výhled ke katedrále Petra a Pavla, kterou jistě znáte přinejmenším z kovové desetikoruny. za chvíli se před náma objevila vstupní brána do areálu hradu, kam "před těžkéma járama vyhópl prafotr Morava":) Nahoru k hradu se vystupuje krytým schodištěm. Jakkoliv půvabně hrad působí, má i svou temnou stránku. V jeho podzemí se nachází speť chodeb a cel, které již od středověku sloužily jako vězení. Později během 2. světové války je pro tyto účely používali nacisté.
Od Špilberku jsme přešli Husitskou ulici a zamířili do parku pod katedrálou na Petrově. Interiér katedrály je sice okázalý, působí však vkusně a impozantně. Po prohlídce Petrova jsme už spěchali k nádraží, kam měla přijet přítelčina kamarádka. Pod vlakovým nádražím se nalézá podchod plný stánků s veteší a nejrůznějšími existencemi. Tak trochu jako hlavní pražské nádraží v menším. Zašli jsme si za nehorázně drahý, ale vynikající oběd k Potrefené huse a za chvíli už seděli ve vlaku do Šumperka. Toť vše. Díky za návštěvu.

 Fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat