1. 8. 2017

Hrad Helfštýn

4. září 2010

Oproti ucházejícímu čtvrtku a krásnému pátku byla dnešní sobota přesně podle Murphyho zákonů: deštivá a zatažená. Na dlouhé horské túry nemělo tedy cenu ani pomýšlet, ale sedět doma se nám také nechtělo, takže jsme vymysleli náhradní plán. Tentokrát autovýlet směrem k Lipníku nad Bečvou, kde se na jednom z kopců tyčí zřícenina hradu Helfštýn.


Hrad se vlastně nachází spíše u vesničky Týn nad Bečvou, kterou najdeme cca 3km za Lipníkem. Zde je třeba vyjet ještě na kopec, tam na placeném parkovišti vozidlo ponechat ve správě hlídače a vydat se po svých.  Lipník nad Bečvou leží někde mezi Olomoucí a Hranicemi na Moravě. Sám jsem zde strávil část vojenské služby a vím, že ve městě je i zajímavý židovský hřbitov. Ten jsme ale bohužel museli kvůli dešti vyřadit z programu.


Helfštýnské hradby údajně patří k nejdelším hradbám podobného typu ve střední Evropě. Do samotného hradu se vchází stylově po mostě přes příkop, kde ovšem chybí voda i dravá zvěř. Medvědy jako třeba v Českém Krumlově bychom tedy hledali marně. Za branou ovšem najdeme pokladnu, kde za vstup zaplatíme 40kč na dospělou osobu. Přestože jde o zříceninu, je mnoho částí hradu opravených a zrekonstruovaných. Potěší především malá, ale útulná restaurace, kde jsme poobědvali. Ceny příznivé, káva vynikající a stejně tak i svíčková s houskovými knedlíky.


Kulturnější jedinci možná vědí, že hrad Helfštýn každý rok hostí setkání uměleckých kovářů Hefaiston. Výtvory, které z tohoto setkání vzešly jsou rozestavěny různě po areálu a člověk může jen žasnout, co vše zručné ruce kováře dokáží ze zdánlivě mrtvého kusu kovu vysochat. Železný dinosaurus vypadal jako by právě utekl z Jurského parku. Postava Paganiniho zaujala jemnou dokonalostí a zvláštními proporcemi, které mi připomněly postavy z animovaných filmů Tima Burtona. K praktičtějším kouskům patřila houpačka se sluncem, které se při houpání otáčelo.


Když už byla řeč o Hefaistonu, ten se zde konal před třemi týdny. K vidění tedy byly ve druhé části areálu i pece a kovadliny, jenž kováři používali. K velkým lákadlům Helfštýna patří jakoby zapadlé chodby, zákoutí a loubí, které přes svůj věk a stav při průchodu pořád působí velmi silně. Z věže, kam se dostanete po dřevěném schodišti, je pěkný výhled. Na město Lipník a především na samotný hrad.
Nádvoří ve třetí části hradu nevypadá zrovna příjemně, ale zdobí ho několik dalších kovových plastik. Navíc je tu vstup do historické mincovny a výstavního sálu s několika dalšími sochami, kam je ovšem vstup povolen pouze s průvodcem v rámci komentované prohlídky. Při pozorném hledání najdete několik dalších drobných, rafinovaně ukrytých překvapení.

 Fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat