15. 8. 2017

Novoroční výstup na Háj 2009

1. ledna 2009

Že se naše město rozkládá na úpatí Jeseníků je známo. Že jsou tedy kolem kopce dá rozum. Že po svátečním přežírání není na škodu zúčastnit se každoročního výstupu na jeden z nich je pak naprosto mimo diskuzi. Stejný názor měla i překvapivě přítelkyně a dva její kamarádi. Po půl dvanácté jsme se nechali autobusem vyvézt k myslivně nad Hrabenovem a vyrazili po svých do divočiny. Háj je kopec, možná už hora vysoká 631 metrů. Na vrcholu se tyčí dřevěná vyhlídková věž s výškou 29 metrů, odkud se turisté mohou kochat výhledem jak na Jeseníky a na Šumperk, tak i na jih směrem k Zábřehu, Šternberku a Olomouci. Bohužel ne dnes. Třebaže včera slunko svítilo jak kdyby bylo placené od výkonu, dnes se schovalo za mraky a panovalo spíše podmračené počasí s občasnými sněhovými přeháňkami. To velké množství lidí neodradilo. 


Rozhledna na vrcholu Háje je částečně kopií té původní, která zde vyhořela někdy po 2. světové válce. Novou rozhlednu postavil Klub českých turistů 1996. Iniciátor obnovy Josef janků se však dokončení díla už nedočkal. Jelikož novoroční výstup na Háj je už tradicí, sešly se pod rozhlednou (i na ní) spousty lidí ze širokého okolí. Aby si turista výhled zasloužil, musí mimo kopce zdolat i dřevěné schodiště rozhledny. Na vyhlídkové plošině bylo první den v roce 2009 opravdu narváno. Výhled bohužel pokazilo počasí, kvůli němuž nebyla pořádně vidět ani silueta Jeseníků.


Z Háje jsme se vydali ještě na protější kopec Chocholík. Sejít strmou sráz pokrytou ledem až dolů na sedlo U Červeného kříže však nebylo právě jednoduché. Vrchol Chocholíku měří 544 m.n.m.. Z Háje je to sem necelé tři kilometry, ale vzhledem ke strmému klesání a následně stoupání se to zdá být minimálně dvojnásobek. Navíc místo s vyhlídkou se nachází mírně mimo nejvyšší bod. Z Chocholíku jsme to vzali ještě na bludovské Hradisko - kdysi údajně jeden z největších hradů na Moravě. Bohužel z něj dnes nezbylo prakticky nic. Jen kopec obehnaný příkopem a na pohled už jen pahorek v lese. Domů jsme to vzali přes Bludoveček.

Žádné komentáře:

Okomentovat