13. 8. 2017

Dny pevnosti Nysa 2009

1.8.2009


Sobota byla dnem vyhrazemým pro vlakový výlet do Polska. Do města Nysa byl až z Olomouce vypraven speciální parní vlak, kterým jsme se spolu s davem ostatních vydali sledovat rekonstrukci jednu z bitev o tamní opevnění. Je zajímavé, že ačkoliv autem se to dá ze Šumperka do Nysy ujet za necelé dvě hodiny, nám to vlakem trvalo více než 4 hodiny. Bylo to celkem únavné, ale zadarmo jsme to vydrželi:) Jízda parním vlakem se od jízdy vlakem klasickým liší snad jen smradem proudícího do okýnek vagónů a větším zájmem čumilů podél celé trati.


Zřejmě nejzmámějším místem Nysy je náměstí s katedrálou sv.Jakuba a sv.Anežky. Hlavní loď katedrály v Nyse. Strohý interiér z červených cihel působí velmi zajímavě. Doprovodné programy k celému dni zasvěcenému bitvě se odehrávaly před katedrálou a lákaly stovky lidí. Ze všech stran se k náměstí hrnuly hordy diváků, ale i účinkujících v historických uniformách. Podle mého pozorování asi polovinu z nich tvořili Češi. Na rohu náměstí jsme si dali zmrzlinu. Malá porce 1 ZL, střední 2 ZL a velká 3 ZL. K tomu za 50 Grošů poleva nebo posýpka dle výběru. Já měl posýpku oříšky v čokoládě. Trochu to vypadalo jako lentilky a působilo lehce divoce, ale chutnalo dobře. Hlavně v tom horku, které v sobotu v Polsku panovalo.


Nad městem, nedaleko pevností stojí pomník věnovaný německým vojákům. Musím říct, že v Polsku na mě památník s německým křížem působil trochu zvláštně. To už jsme byli pěšky na cestě k pevnosti, kde se měla odehrávat hlavní část programu. Pevnost Fort 2 je stejně jako ty ostatní obrovské opevnění postavené z kamene a cihel a obehnané příkopem. Mezi stromy u hradeb si historická vojska postavila historické stanové ležení. Tábořilo se však i v příkopě a v prostoru pevnosti. Dovnitř bohužel směli jen účinkující.


Pro rekonstrukci bitvy postavili pořadatelé na louce nedaleko pevnosti dřevěnou maketu středověké vesničky, která pak během bitvy lehla popelem. Každý návštěvník obdržel při vstupu informační leták a ucpávky do uší kvůli hlučným výstřelům. Nechyběly výstřely z mušket ani z děl. Každá rána byla provázena hromadou kouře a tlakovou vlnou citelnou i desítky metrů od bojiště. V tomto směru byly efekty skutečně precizní.


Na vesnici se ze všech stran hrnuli útočníci a obránci dělali co mohli, leč marně. Dřevěné domky ve finále skončily v plamenech a napoleonské vojsko převálcovalo své protivníky. Akce byla velmi zajímavá a já se dověděl, že Nysa je víc než katedrála a přilehlé Nyské jezero. Domů jsme přijeli pozdě večer utahaní jak koťata, ale za ten výlet námaha stála.

Žádné komentáře:

Okomentovat