11. 6. 2020

Poutní kostel ve Staré Vodě


Mapa  Fotoalbum

Bývalou obec Stará Voda, původním německým jménem Altwasser, najdeme na západním okraji libavského vojenského újezdu. Do roku 2015 byla jeho součástí, ale od roku 2016 již patří k městu Libavá. Protože podrobnosti si každý snadno vygoogluje, omezím se na pár základních faktů.

Související: Pramen Odry / Potštát / Kostel ve Staré Vodě / VÚ Libavá / Město Libavá

Založení obce je uváděno v roce 1250 a z roku 1456 pochází první písemný záznam zmiňující kapli sv. Jakuba Staršího a od roku 1529 i kapli sv. Anny. Později Stará Voda proslula především poutěmi ke kostelu sv. Anny, což je také nejviditelnější a až na pár výjimek také jediný pozůstatek původní obce. Poutě souvisely se soškou sv. Anny Matky Starovodské držící malého Ježíše. Tu prý našel místní pastevec na stromě, a ačkoliv se ji lidé snažili přenášet na vhodnější místa, soška se vždycky záhadně vracela zpátky na strom. Mizet přestala až po uložení právě v kostele sv. Anny. Kde je soška nyní se bohužel neví, protože od svého posledního vystavení v roce 1949 zmizela neznámo kam. Tou dobou již byla Stará Voda vysídlená kvůli odsunu tamních německých obyvatel na základě tzv. Benešových dekretů.
Ačkoliv Stará Voda bývala poměrně velkou obcí s honosným kostelem a klášterem (viz. úvodní obrázek), dodnes z ní zbyl pouze onen kostel, který však měl také namále. Upadlou tradici poutí se podařilo znovu začít v roce 1991 a o čtyři roky později začaly i práce na postupných opravách kostela. Podíleli a podílí se na nich nejen např. skauti, ale i bývalí němečtí osadníci, jejich příbuzní a další Němci, Kanaďané nebo Nizozemci.
V současnosti je mimo kostela opravena také kaplička nad blízkým pramenem (k němuž jsme trestuhodně nedošli) a několik menších památek. Z přilehlého kláštera již zůstaly jen ruiny zdí a studna uprostřed nich.

PÁR FOTEK NA UKÁZKU


 Kostel sv. Anny



 Ruiny kláštera

 Studna uprostřed zbytků kláštera
Kamenný kříž za kostelem

Žádné komentáře:

Okomentovat