11. 6. 2020

Potštát

Mapa  Fotoalbum


V minulém příspěvku jsem slíbil dodat další body z nedělního výletu, takže tady je další. Tentokrát hodně stručný, neboť návštěva Potštátu netrvala dlouho a my se tam v podstatě jen prošli kolem náměstí. No dobrá, i kousek za ním, ale ne moc.

Související: Pramen Odry / Potštát / Kostel ve Staré Vodě / VÚ Libavá / Město Libavá

Na začátek pár suchých statistických údajů: Město Potštát leží v Oderských vrších téměř na hranici výcvikového vojenského prostoru Libavá. Spadá do okresu Přerov a žije v něm 1189 obyvatel. Jakkoliv jsou města kolem vojenského újezdu obecně "nic moc", Potštát lze v tomto směru považovat za výjimku a konstatovat, že má svůj půvab. Vždyť jeho centrum bylo roku 2003 vyhlášeno městskou památkovou zónou. Centrum, tím je myšleno vesměs Bočkovo náměstí. Na tak malé městečko opravdu celkem honosné. Vévodí mu zhruba ve středu stojící hodinová věž, ale zmínit musím také kamenný kříž ve spodní části náměstí a sochu sv.Floriána v části horní. Mají tu i dokonce i podloubí. Sice maličké, ale mají. Asi o půlce okolních domů lze prohlásit, že jsou krásně spravené, ta druhá půlka osciluje mezi středně udržovaným až bídným stavem. Nejhůř nakonec stejně působí hnusný betonový obchoďák v rohu naproti krásně spravenému zámečku. Zámek asi nenabízí vyloženě kulturní zážitky, avšak slouží praktickým účelům, tedy zde sídlí městský úřad. Viditelně zchátrale působí kostel. Navzdory dojmu evidentně funguje, protože když jsme procházeli okolo, ozýval se zevnitř zpěv věřících. Nechtěli jsme otravovat, jen jsme nakoukli dveřmi a zase šli dál.
Mám-li své pocity shrnout, stojí Potštát určitě za návštěvu. Náměstí je skutečně moc hezké a památkovou ochranu si zaslouží. Tím spíše by potěšilo, kdyby aspoň ten kostel nevypadal jako těsně po pádu komunismu. Ale to už já nijak neovlivním.

PÁR FOTEK NA UKÁZKU
Nikon D90+Tamron 17-50 mm f/2,8 VC










Žádné komentáře:

Okomentovat