26. 5. 2019

Severomoravská chata, Moravský Karlov, Jakubovice

Mapa  Fotoalbum 
58 km




Letos to docela trvalo, ale protože výjezd na Severku patří mezi "povinné", mám radost, že si ho i letos můžu ze seznamu odškrtnout. V sobotu jsem byl po noční a kolo si užil jen okrajově, když jsme s malou jeli odpoledne k (pra)rodičům do Zábřeha. Na neděli to tedy chtělo něco většího, a protože si drobotinu převzali po obědě zase druzí prarodiče, mohl jsem vypadnout za vytyčeným cílem.

Nebudu předstírat, že první půle došla nějakých změn. Nedošla. Hlavní stoupání jsem absolvoval zcela obyčejně od Raškova kolem Idy, přes Boudu a kolem pramene Rudolf. Pramen sice tekl, ale přišlo mi, že by mohl více. Snahu napustit si bidon jsem brzy vzdal a ti důchodci, co tam přišli s kanystrem, u něj možná sedí dodnes. Kaple Nejsvětěší Trojice stojí od pramene jen asi 300 metrů dále a pak následuje kratší sešup k Severomoravské chatě. Dal jsem si kofolu a zmrzku, což bylo fajn do chvíle, než mi (očividně otrávený) pikolík oznámil cenu. Z levného kraje tedy nejsou.
Nazpátek už to chtělo něco nového a já již delší dobu sledoval v mapě jakousi Františkovu chatu. Mělo by být možné k ní odbočit ze sjezdu na Moravský Karlov a pak na ten sjezd zase navázat. Bez dalšího okecávání říkám, že to klaplo. Chata je nejspíš nějaká bývalá hájovna tak trochu ztracená vedle postranní lesní cesty. Od kaple do Karlova se dá sfrčet po pěkné asfaltce, ale sjezd od Františkovy chaty už tak idylický není. Cesta je rozbitá, plná děr a šutrů. Na asfaltku naváže po průjezdu Černou dolinou, což je takové údolí zastíněné vysokým svahem. Svah je porostlý hustým lesem a na dně teče potůček. Název Černá dolina zní trochu zlověstně, ale docela sedí a samo místo zlověstné není. Jen má svoji náladu, což je vždycky spíš výhoda. Obyčejných míst najdeme všude habaděj.
Původně jsem z Karlova chtěl jet přes Heroltice na Štíty a Horní Studénky, jenomže se nějak zatáhlo a já nechtěl zmoknout. Proto jsem nakonec pokračoval přes krpál do Písařova a s malou oklikou přes Jakubovice již domů nejkratší cestou Ruda-Hrabenov.
Pozitivně hodnotím jak splnění cíle, tak skutečnost, že do dalších roků mám pořád v zásobě nějaké obměny na trase. Pro letošek splněno.

FOTKY
Olympus E-PL3 + Panasonic Lumix 12-32 mm f/3,5-5,6

Nad loveckou chatou Ida

Kaple Nejsvětější Trojice

U odbočky k Severce

Severomoravská chata

Františkova chata

Cesta Černou dolinou

Černá dolina

Moravský Karlov

Jakubovice


Žádné komentáře:

Okomentovat