12. 9. 2019

Polní cyklostezka kolem Krchleb a Řepové

55,1 km

Dát tomuto článku úderný titulek je maličko problém. Cílem totiž nebylo žádné významné místo či město, dokonce ani vesnice. Chtěl jsem si projet jen úsek cyklostezky, která vede přes pole a to prostě nezní zrovna bombasticky. Titulek jsem z tohoto důvodu pojal spíše technicky a budu doufat, že nad mým nedostatkem kreativity přimhouříte očko.

Nadpisem zmíněnou obec Krcheby najdeme v kopcích Zábřežské vrchoviny, což je masiv táhnoucí se od Štítů až někam ke Kostelci na Hané. Obec leží na svazích poblíž Mohelnice a já tam skoro vždycky jezdím od Zábřeha přes Jestřebí a Pobučí. Za Zábřehem se terén začne výrazněji zvedat, stoupák trochu poleví nad Jestřebím (zde mimochodem přijdou na řadu mnohá krásná panoramata) a pak se terén spíše vlní. Snad s výjimkou kolem pobučského kostela. U něj číhá jeden zvlášť prudký a nepříjemný úsek.
Odbočku na cyklostezku najdeme snadno. Stojí při ní velká cedule s vyznačeným rozbočením cyklotras, kterou nelze přehlédnout. Je to pár set metrů před Krchleby, takže pár krchlebských domů je odtud vidět, nicméně pokud se vydáte po cyklostezce, do Krchleb vůbec nedojedete. Ale pozor! Měli byste vědět, že není cyklostezka jako cyklostezka a pokud máte nějaké subtilnější kolo, téhle se raději vyhněte. Hned na začátku mě uvítal posyp hrubého kamení a výmolů, kde byste si silničku rozflákali během chvilky. První část tvoří sjezd do prolákliny pod jakýmsi domkem, pak kratší a strmý výjezd do svahu a teprve poté budeme moci mluvit i o nějakých pozitivech. V daném případě o výhledu. Oproti variantě, že byste jeli normálně přes Krchleby do Řepové po silnici, je to objektivně jediný kladný prvek. Tristní stav cesty přetrvává, i když přece jen tady už místy najedete i na zbytky asfaltu. Sice mnohde překryté bahnem a štěrkem, ale pořád lepší, než byla kamenitá pasáž v úvodu.


Výhledy ovšem potěší hodně. Díky volnému prostranství a tomu, že z kopce koukáte prakticky rovnou dolů do rovin Hané, je vidět vážně daleko. Vím, že dalekohled asi nepatří mezi nejčastější cyklistické atributy, ale tady byste ho uvítali. Co se terénu týká, ty čtyři kilometry od nájezdu u Krchleb až dolů k Řepové tvoří 99% sjezd. Nebýt děr a kamení, slintal bych blahem. Takhle slintám o dost méně, protože dole jsem byl vyklepaný jako řízky, co budeme mít v sobotu k obědu. Cyklostezka jako taková na své spodní části ústí asi doprostřed obce Řepová, nicméně není nutné se jí slepě držet. Polňačkou můžete ještě chvíli pokračovat a pak vyjet na silnici mimo Řepovou u ohrady s koňmi. Nevadí-li vám kilometr dalšího drkotání (tady už mnohem přijatelnějšího), nejspíš půjde o variantu hodnou většího doporučení. Tady jsem se už otočil nazpátek, což znamená doleva na Květín, projel Slavoňovem a pak podjezdem zvolské výpadkovky ku Zvoli.
Normálně bych tady text utnul s prohlášením, že ze Zvole do Šumperka už není o čem psát, leč dovolím si ještě jednu radostnou poznámku. Osobně mě již roky děsně nudil úsek mezi Postřelmovem a Sudkovem. Ať už po hrázi, silničkou od Nového Dvora nebo z Lesnice. Jenomže KONEČNĚ vznikla krásná cyklostezka kolem řeky od postřelmovské lávky a křižovatkou na začátku Sudkova. A to je super. Pamatuji si doby, kdy tamtudy vedla jen uzoučká pěšinka plná bahna, lemovaná kopřivovou džunglí. Teď tam profrčíte po krásné asfaltové stezce, vyhnete se částečně autům a obecně si tenhle úsek opět trochu užijete, než abyste se posté vraceli jednou ze tří, spíše dvou možností, které jste už neustálým opakováním začínali nenávidět.
Nově projeté cyklostezky jsou tedy dnes vlastně dvě a něčím potěšila každá z nich. Ta hlavní, krchlebská, především výhledy. Na druhou stranu si nejsem jistý, jestli mě něco donutí ji ještě někdy opakovat. Při cestě k Mohelnici, potažmo k Řepové, se po silnici dostanete mnohem pohodlněji a pravděpodobně i rychleji.

FOTKY Z MOBILU
Xiaomi Redmi Note 7

Zábřeh

Zábřeh, Skalička

Pobučí

Odbočka na cyklostezu ze silnice před Krchleby

První část stezky

Na vrcholu kopce a krásné výhledy z něj


Podél lesíku

V polích nad Řepovou

Květín

Drtička u Leštiny

Polní cesta mezi Leštinou a Lesnicí

Lávka přes Moravu u Postřelmova

Stezka k Sudkovu, lávka přes potok vlévající se do řeky




Žádné komentáře:

Okomentovat