19. 11. 2019

Kłodzko


Dalším bodem úterního výletu s kolegou do Polska bylo město Klodsko, nebo chcete-li Kladsko. Asi je zbytečné obšírně líčit celou jeho historii. Na Wikipedii visí skutečně obsáhlý článek a nemá smysl ho tady opisovat. Ale abychom se aspoň uvedli do obrazu, pár stručných poznámek přece jenom uvedu.

rytina města z roku 1650

Klodsko leží v Dolnoslezském vojvodství v takzvaném Klodském výběžku, což je jakýsi trojúhelník roviny sevřený z jedné strany Králickým Sněžníkem a z druhé Orlickými horami. Oblast v minulosti docela dlouho přináležela k českým zemím, a tak není divu, že máme mnoho společného. Zřejmě nejkřiklavějším projevem toho je městský znak tvořený "českým" dvouocasým lvem na červeném pozadí. První zmínku o osadě (vzniklé na jedné z větví Jantarové stezky) v místech dnešního Klodska najdeme v Kosmově kronice a rozmach město zažilo během husitských válek. Klodsko bylo v 11. století předmětem vlastnictví i sporů mezi Přemyslovci a Piastovci, přičemž roku 1137 se oblast stala součástí Čech (lva do městského znaku prý navrhl Přemysl Otakar II). Ve zdejším kostele je pochován syn Jiřího z Poděbrad a v pevnosti nad městem byl vězněn mimo jiné např. baron Trunk - onen baron Trunk, kterého jistě znají především Brňáci a jehož mumifikované tělo je možno skrze prosklenou rakev spatřit v brněnské kapucínské kryptě. Po 2. světové válce si Československo území Kladska nárokovalo, ale nakonec situace přála tomu, aby připadlo Polsku.

Ve městě dnes žije asi 28 tisíc obyvatel, takže v tomto směru snese srovnání například s mým domovským Šumperkem. Dalším společným znakem obou měst je členitý terén, ale zde podobnosti končí. Zatímco v Šumperku najdeme především novověké památky (čest výjimkám), Klodsko oplývá mnoha památkami ze starších období. Vypíchnul bych kamenný kostel nanebevzetí Panny Marie a gotický most Svatého Jana. Při pohledu z něj směrem k věžím kláštera pochopíte proč se zde vžila přezdívka "malá Praha". Nejvýraznější dominantu Klodska každopádně tvoří barokní pevnost na kopci poblíž centra. Jde o několikaúrovňovou tvrz, která se uplatnila v době husitských i napoleonských válek, ale historie opevnění sahá mnohem hlouběji do středověku, kdy na kopci stával hrad. O pevnosti bude příští článek, tak vám z ní potom ukážu více.
Tolik encyklopedie. Ale protože do Klodska jsme s kolegou nejeli sepisovat data, nýbrž nasát atmosféru, zkusím přidat pár vlastních postřehů z obhlídky centra.


Nejsilnější dojem - a při procházce jsem nad ním sténal mnohokrát - je mrhání potenciálem, jakým město oplývá. Nejde pouze o Klodsko, takových případů je v Polsku vícero, že všechno vypadá zanedbaně až neudržovaně, zatímco s trochou snahy by mohlo jít o krásná a atraktivní místa. V Klodsku ten pocit umocňuje množství historických budov a památek, na něž tu každou chvíli narazíte. Pár výjimek bych asi našel, ale ve srovnání situace dnes a před deseti - možná i třiceti lety, moc rozdílů není. Člověka s trochu estetickým cítěním tohle napadne jako první, když do Klodska přijede. To druhé bude zděšení nad živelnou, necitlivou výstavbou bez ohledu na okolí. Hned vedle secesního nárožního domu je přilepená betonová krychle a o kus dál zase přeplácaný hotel ve stylu podnikatelského baroka. Buď tu neexistují památkáři, nebo jsou naprosto nekompetentní. Z hlediska milovníků architektury se tu zkrátka dějí nevýslovná zvěrstva.
Jak jsem však naznačil, město může nabídnout mnoho zajímavého i příjemného. Místo náměstí s radnicí (které je tu samozřejmě také, ale nechci se zase rozčilovat nad jeho stavem) bych doporučil spíše návštěvu parku u kanálu Mlynówka (v létě na něm pořádají i plavby lodičkami), zřejmě náhonu nějakého mlýna odkloněného z toku Klodské Nysy tekoucí o pár ulic dál. Právě přes něj se totiž klene krásný gotický most Svatého Jana. V reálu je spíš menší, ale moc hezky řešený a z obou stran zdobený sochami, takže asociace s Karlovým mostem naskočí automaticky (nechybí ani zvěst o přidávání vajíček do malty). A přidáte-li pohled z jeho vyšší strany směrem k siluetě klášterního kostela, je vidina Prahy nevyhnutelná.
Centrum města se nachází na kopci trčícím z okolní plošší krajiny, což dodává pohledu na něj neotřelou perspektivu. Zvlášť když k tomu přičtete sousední vyšší kopec s pevností. Ulice od řeky nahoru do středu města mi přišly hodně prudké. Aspoň prudší, než jsem zvyklý. Některé z nich dokonce zdoláte pouze po schodech, zatímco auta musí jezdit oklikami.
Během procházky jsme narazili na dva pouliční umělce, což byste tady možná nečekali. Jeden stál na chodníku v centru a zpíval doprovázeje se na elektronické klávesy. Docela obstojně. U druhého si ani nejsem jist nakolik výraz "umělec" obstojí. Vypadal spíš jako žebrák, seděl u zdi na onom historickém mostě a hulákal polskou verzi Jožina s Bažin. Místo banja do čehosi mlátil - snad do bubínku - a ručím vám za to, že nešlo o nic, co byste chtěli slýchat často.
Teď si uvědomuji, že většina toho, co jsem zatím o Klodsku napsal, zní negativně. Je tedy potřeba skončit něčím pozitivním a k tomu se hodí doporučení pohledu z výšky. Výhledy stoprocentně zmíním i příště v reportíku z pevnosti, ale mluvíme-li o městu samotném, možnost prohlédnout si jeho panorama z nadhledu nesmí chybět. Pokud se sem někdy dostanete, nebudete chtít utrácet za vstupné do expozice a přesto si zatoužíte dopřát vyhlídku, vyražte k pevnosti stejně. Je tu pár cestiček, které vás sice nedovedou až na úplný vrchol, ale pokochání nabídnou také.

Byl bych schopen napsat mnohem více, ovšem mám pocit, že jsem své grafománii popustil uzdu ažaž. Místo dalších keců vám tedy nabídnu pár fotek a dole pod nimi pak najdete odkaz na další snímky.

Kostel Matky Boží Růžencové u františkánského kláštera

Most Svatého Jana přes Mlynówku s pohledem na věže klášterního kostela

Chodník okolo kanálu pod obloukem mostu

Most Svatého Jana a pohled z druhé strany, směrem k centru

Ulice vedoucí k mostu

Náměstí Boleslava Chrabrého s radnicí

Mám starší fotku ze stejného místa pořízenou před dvanácti lety. Jediným rozdílem je na ní absence modrého slunečníku.

Ulice ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie

V podloubí

Kostel Nanebevzetí Panny Marie z podhledu v přilehlé uličce

Barokní pevnost nad centrem

Panorama města při pohledu od pevnosti

Blížící se západ slunce během návratu k autu na parkovišti

 Fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat