17. 7. 2018

Lednice - lázeňská kolonáda a vyhlídka



V jihomoravské Lednici všichni znají zámek a Lednicko-Valtický areál zapsaný na seznam UNESCO. Tam je centrum dění a tam se mezi sebou přežduchují turisti. V městečku je ovšem ještě jedno pěkné místo k procházce, které ještě tolik davů nepřilákalo. Nachází se v sousedství zámeckého parku a stále ještě voní novotou. Jde o lázně s přilehlou kolonádou, na jejímž konci se nachází malá vyhlídková věž.

Začneme u zámku, protože tvoří nejlepší orientační bod a v Lednici k němu zavítá každý. K rozhledně je to odtud asi 1,6 km chůze po rovině. Nejlépe bude projít státním parkem okolo kašny jižně od zámku. Na konci najdeme průchod ústící na chodník mimo areál.
Poznámka: Více fotek z Lednice (zatím) najdete na starém blogu na tomto odkazu.

Dáme se vlevo a po žluté turistické značce dojdeme ke křižovatce. Tam stojí domek, kolem něhož vedou dvě cesty. Jedna po levé, druhá po pravé straně. Dáme se tou druhou a za chvíli jsme na kolonádě. Ještě nedávno tu byla polní cesta a jakýsi statek. Nynější podoba se od té původní snad ani nemůže lišit více.

Všechno je řešeno vkusně a uměřeně, což se v dnešní neuměřené době musí ocenit dvojnásob. 

Kolonáda jako taková měří cca 270 metrů. Na dvou místech tu najdeme jakási brouzdaliště s fontánkami. Dále pak stánek s občerstvením a cosi jako letní divadlo.

Tam, kde stojí poslední budova, se k vyhlídce táhne rovná pěšinka zatím prázdnou loukou. No, prázdnou... Je sice posečená, nicméně zůstal pás neposečené zeleně plný pestrobarevných květin. U nás na severu věc nevídnaá. Nádhera!

Zmíněná rovinka má odhadem 500 metrů. Okolo vysazené stromky ještě nestačily vyrůst, takže na poledním slunci se lehce připečete, ovšem za pár let tu najdete alej poskytující příjemný stín.

A na konci cesty už dojdeme k vyhlídce. Nic velkého. Do výšky jí tipuji nanejvýš pět metrů i se zábradlím. Kovovou konstrukci s uvnitř skrytým točitým kovovým schodištěm obepíná plášť latěk ze dřeva.

Vstup ke schodišti

Schodiště z horní plošiny

Co se výhledu z vyhlídky týká, úplně jsem nepochopil, proč se celá tahle věc vůbec stavěla. Vidět toho totiž mnoho není. Perspektiva takto mírně vyvýšeného pohledu na zdejší krajinu se od pohledu při zemi prakticky neliší. Dokonce pořádně neuvidíte ani blízký rybník, neboť ve výhledu brání stromoví na hrázi. Řekl bych, že někdo prostě potřeboval vyplácat peníze z dotací, a tak vymyslel věžičku. Rozhlednou bych ji nenazýval. Na druhou stranu, svoje opodstatnění snad má právě v tom, že sem dosud nepronikly davy turistů hemžící se v okolí zámku. Po klidu bažící návštěvník tu může najít méně rušné místečko a cestou nazpátek si dát třeba zmrzlinu v kiosku na kolonádě. Mají jich hned několik druhů.

Olympus E-PL3 + Panasonic Lumix 12-32 mm f/3,5-5,6


2 komentáře:

  1. Naposledy jsem tady byla letos na jaře, ale toto krásné místo jsem neobjevila, takže jsem opět bohatší o jednu zajímavost. Jinak foto i reportík jako obvykle bezva. Přeji hezký den. Mirkaw

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je opravdu hodně nové a ještě se nestihlo "proslavit", takže o něm není mnoho zmínek. Ostatně to na něm bylo vůbec nejlepší. Dá se předpokládat, že tenhle klid je dočasný. Až se o něm turisté více dozvědí, zřejmě tu bude rušněji.
      Samozřejmě děkuji za pochvalu a přeji hezký večer :-)

      Vymazat