2. 9. 2017

Terakotová armáda v Olomouci

Terakotová armáda patří k nejslavnějším světovým památkám. Bohužel se nachází pro domorodce poněkud z ruky a málokdo se za ní vypraví na druhý konec světa. Pokud se spokojíte s replikami, zajeďte do Olomouce. V pavilonu G výstaviště Flora je v těchto dnech k vidění výstava věnovaná právě hliněným válečníkům, kteří měli střežit hrob prvního čínského císaře (...a čehož kvůli agilním archeologům museli po směšných 2,2 tisících letech nechat). Do ukončení epozice máte ještě asi tři týdny, balí se 24.9. Dost času i pro zvídavé obyvatele Jižních Čech, budou-li mít trochu vůle. Je pravdou, že olomoucké pojetí není svou okázalostí ani rozsahem schopno originálu konkurovat. Ovšem co byste chtěli za kilo a dvacet kaček vstupného? Pozn. s partnerkou jsme se tam dostali gratis, protože jsme skrblíci a ty prachy bychom jinak dobrovolně nevyplázli.


Celá výstava zabírá menší halu a dala by se rozdělit do čtyř částí. První tvoří kinosál, kde vám k tématu promítnou dokumentární film. Někoho přitom nepotěší komentář v angličtině s českými titulky.

Druhá část je tvořena panely s podrobným popisem vzniku nejen terakotové armády, ale vlastně i Číny.

Část třetí najdeme hned vedle a sestává z jednotlivých soch různých druhů postav. U každé se nachází cedulka s popiskem a základními informacemi. Výborné jako bližší sonda do hliněného davu.


Poslední čtvrtá část stojí poněkud bokem. Navíc není navětlena, tudíž malinko tone v šeru. Považuji to za záměr, aby čtyřřad postav v životní velikosti budil dojem, že se ztrácí v temnotě na konci řady. Efekt kazí fakt, že řada není kdovíjak dlouhá a navíc na konci svítí pod stropem světlíky vymezující rozměr místnosti.

Mimo čtyři hlavní oddíly expozice tu ještě najdeme pár vedlejších vitrín a sousoší, spíše doplňijících výše uvedené.


Informace jsou obecně zajímavé, čínská historie fascinující a provedení replik precizní. Bohužel prostory, v nichž jsou tyto vystaveny, nepůsobí dvakrát reprezentativně a celkový dojem oslabují. Záleží na vkusu a míře očekávání každého návštěvníka, ruku v ruce s ochotou zaplatit požadovaný obnos. Myslím, že vzhledem k množství obdržených informací a názornosti exponátů není cena vstupenek zase tolik přemrštěná.

 Fotoalbum

2 komentáře:

  1. Určitě se tam nedostanu, a tak díky za zprostředkování, popis i pěkné fotky.Mirkaw

    OdpovědětVymazat