4. 5. 2019

Staré Město pod Sněžníkem, Kutný vrch, Kronfelzov a Ostružná

Mapa web  Fotoalbum
12 km

Původně jsem report psát nechtěl, ale protože jsem nějak marodný a jít ven mi v aktuálním počasí a tělesnému stavu připadá nerozumné, přece jen se pokusím několik střípků z předevčerejší (čtvrteční) procházky shrnout. Vás, kdo čekáte něco, co jste tu ještě nečetli a neviděli, musím předem varovat. 90% téhle trasy bylo na tomto blogu už popsáno dříve. Desetiprocentní odchylku tvoří odbočka pevnostní stezky a potom taky ne zcela uvážená zacházka skrze ostruženskou sjezdovku. Pokud vás tohle upozornění dostatečně neodradilo, listujte dále a případné zklamání mi neházejte na hrb. Dík za pochopení.


Do Starého Města jsem dorazil vlakovým spojem s přestupem v Hanušovicích. Bylo by to fajn, kdybych celou cestu nemusel absolvovat s tlupou malých uřvaných fakanů - asi školáků, tak 8 let, jejichž hulákání ani výrazy nejtěžšího kalibru učitelku zjevně nenutily ku snaze věci uklidnit. Nejprve se mě zmocnila hrůza, že se vydají po stejné trase jako já, ale aspoň v tomto jsem měl štěstí. Vydedukoval jsem, že do Staráku jedou na více dní a nejprve se někde ubytují, načež mají domluvenou prohlídku tamního vojenského muzea. Díky Bohu a pevné nervy pracovníkům v muzeu!

Z nádraží vyrážím po červenobílé značce pevnostní stezky. To je první část změn proti minulosti, o nichž jsem se zmínil. Chci si prohlédnout dvě pevnosti, u kterých jsem ještě nebyl. Značka mě vede k fotbalovému hřišti za městem, za říčku k domkům podél ulice Květná a zde již polní cestou nahoru do svahu. Pěchotní srub "Ozdravovna" jsou vlastně bunkry dva, asi dvacet metrů dále totiž stojí ještě trochu menší "Borek" (původně jsem tu dedukoval, že možná budou propojené, ale byl jsem upozorněn panem Zdeňkem Farkasem, že spojené nejsou a spíš tvoří dvojici pokrývající dvě strany kopce). Po téže značce sestupuji na druhou stranu kopce k silnici. Skrze lávku překračuji Vrbenský potok a za chvíli opět stoupám, tentokrát hodně ostře. V lese nelze nezaznamenat velké množství polámaných a vyvrácených stromů, snad následkem březnových vichřic. Stále funíce vzhůru procházím pasekou a objevuji se u pevnosti "Krajní". Napohled o něco poničenější, než ta předchozí, ale může jít jen o klam způsobený barevnými skvrnami mechu, lišejníku a od zatékající vody. Po louce stoupám k pevnosti "Lesík", kterou již znám z předchozích procházek. Odteď půjdu po červené značce a v podstatě známé trase. Nepříjemnou komplikací je, že začíná vát silný vítr. Já o něm věděl z předpovědi, takže mě tolik nepřekvapil, ale překvapující byla jeho síla a chlad. Skutečnost, že v době psaní tohoto textu nejsem zcela fit, pokládám za důsledek právě tohoto fičáku. Těch předpovídaných 18 stupňů také asi nesedí. Snad jen v msítech kde nefouká, jenomže těch je menšina. Zvlášť tady na kopcích plných otevřených pastvin. Nahoře v lese se situace maličko lepší. Maličko. I zde je okolí plné vývratů a polámaných kmenů a z korun hřmí hučení větru, který se do nich shora opírá. Při všudypřítomném vrzání, praskání či jiných zvucích nemám zrovna pocit sucha, bezpečí a ochrany. Když mohu, raději opustím les a jdu po lukách a pastvinách. Popadané stromy totiž poškodily ohradníky, majitelé zvířata přesunuli jinam a výběhy jsou nyní volné. Aspoň něco pozitivního.


S přihlédnutím k rizikům se snažím nezmatkovat a užívat si přírodu. Výhledy jsou odtud nádherné, i když dnes poněkud mlhavé. Od rozcestníku Kutný vrch - sedlo, pokračuji rovně k osadě Kronfelzov. Možná je to pouze zdání, ale řekl bych, že za těch sedm let od mé poslední návštěvy bylo pár domků opraveno. Víc než pár jich ani dohromady není, takže efekt je tím viditelnější. Nad Kronfelzovem se cesta opět zvedá, ale brzy již povede dolů. I tady jsou ohrady otevřené a já jdu raději mimo les. Po pravici mám Hrubý Jeseník, po levici Králický Sněžník se stále bílým vrcholkem. Když se na něj člověk dívá někde od rozkvetlého stromu, je to super kombinace. Na rozcestí U líp se nekoná nic převratného, jen se musím vrátit na cestu a projít lesem. Za chvíli jsem u rozcestníku Pod Stráží. Značka pokračuje rovně a pak dolů do Ostružné, ale mě napadá, že když jsou volné ohrady, půjdu kolem kopce z druhé strany a udělám si fotku větrných elektráren dole u silnice. Procházím tedy loukou a po chvilce již mám před sebou celou hradbu Jeseníků, pod níž se otáčí šestice vrtulí. Cvakám fotku (vůbec ne tak působivou jak jsem myslel) a k návratu se rozhoduji nevrátit na značku, ale sejít po přilehlé sjezdovce. To mělo svá pozitiva i negativa. Za klady bych vypíchnul krásný výhled přes údolí obce Ostružná až dozadu k Petříkovu a Obřím skalám na úpatí Šeráku. Jako mínus pak musím hodnotit fakt, že dole v prostoru sjezdovky se pase velké stádo ovcí nebo koz a něco mi říká, že nějaký nasraný samec by mohl dělat potíže. Jak tak sestupuji, všímám si zborceného pletiva. Nejenže tedy, že zvířata mohou zdrhnout kdy je napadne, ale i já budu muset projít přímo kolem nich. To jsem zvědav... Pod sjezdovkou stojí restaurace či penzion a lidé u stolků se začínají otáčet. Zjevně koukají na toho vola v modrém tričku, co leze podél vleku přímo k nim. Pak si všímám nějaké postavy, jak jde ke stádu a nahání ho kamsi na bok. Úleva. Když jsem dole, čekaje oprávněné sprdnutí, raději beru iniciativu do vlastních rukou. Slušně zdravím a omlouvám se za nečekané vpadnutí. Chlápek tedy ani nenadává, jen mručí cosi o agresivním beranovi. Asi jsem měl štěstí. Nu což, jsem v civilizaci a to je hlavní. Vlak jede asi za půl hodiny a na nádraží zbývá kousek. Stíhám tedy v pohodě a s dvacetiminutovou rezervou.
Našlapáno +/- 12 km.

PÁR FOTEK Z VÝŠLAPU
Nikon D90 + Tamron 17-50 mm f/2,8 + Nikkor 55-300 mm f/3,5-5,6

Nádraží ve Starém Městě pod Sněžníkem

Zasněžený Králický Sněžník

Pěchotní srub Ozdravovna

a vedle stojící Borek

Pohled od Ozdravovny k silnici mezi St.Městem a Velkým Vrbnem

Podél Vrbenského potoka

Ozdravovna při stoupání pasekou ke srubu Krajní (teleobjektivem)

Paseka

Pěchotní srub Krajní

Z otevřených luk je na masiv Kr.Sněžníku parádní pohled

Srub Lesík

Panorama Králického Sněžníku nad srubem Svah

Sjezdovka a chata Paprsek ze sedla od Kutného vrchu

Jižní výhled z Kutného vrchu

Východní výhled odtamtéž

Vyvrácené stromy v lese (zdaleka ne nejhorší situace)

Kronfelzov

Jeseníky z Holého vrchu nad Kronfelzovem

Rozcestí U líp

Rozcetník Pod Stráží
Hrubý Jeseník a větrníky u Ostružné z vrchu Stráž

Ostružná z horní části sjezdovky
  
Ostružná (k tomu penzionu vzadu jsem po sjezdovce došel)

Vlakové nádraží v Ostružné



1 komentář:

  1. Dobrý den, musím Vás zklamat, bunkry, o nichž si myslíte, že jsou propojené, propojené NEJSOU. Jsou to dva nezávislé objekty, každý střílí na jednu stranu kopce.
    http://www.opevneni-stm.cz/index.php?page=stm-s-31b
    http://www.opevneni-stm.cz/index.php?page=stm-s-31a
    a moje fotky:
    https://farkasone.rajce.idnes.cz/STARE_MESTO_p.Sneznikem_ropiky_c.151_a_152%2C_vykopy_pro_StM-S_36_a_35%2C_TO_StM-S_34%2C_33%2C_32%2C_31b%2C_31a/
    Zdraví Zdeněk Farkas

    OdpovědětVymazat